De Mille Miglia is een van de grootste auto evenementen ter wereld. De originele Mille Miglia (duizend mijlen) was een endurancerace in Italië die 24 keer georganiseerd werd tussen 1927 en 1957.
Er was geen vaste route voor de Mille Miglia, maar de race werd wel altijd in hetzelfde deel van Italië gereden van Brescia naar Rome en terug. Niet minder dan 13 keer werd de route veranderd. De Mille Miglia werd voor de Tweede Wereldoorlog tegen de klok in verreden en na de oorlog met de klok mee.
Tegenwoordig wordt de Mille Miglia nog gereden als een regelmatigheidsrally voor oldtimers die uit de tijdsperiode van 1927 t/m 1957 komen. Een prachtig spectakel dat zelfs voor mensen die niets met autos hebben het hart sneller doet kloppen.
Tussen de 400 en 500 oldtimers verschijnen aan de start en tijdens de rally wordt er niet zachtzinnig mee omgegaan, het maximale wordt uit de vaak prachtige en zeldzame oldtimers gehaald.
In 1926 kregen twee Italianen het idee om een autosportevenement te organiseren. Ze besloten een uithoudingsrace uit te stippelen van 1000 Romeinse mijlen (ongeveer 1500km) dwars door Italië. Om de te volgen weg aan te duiden ontwierpen ze de nu beroemde rode pijl met witte letters die nu tevens als logo voor de Mille Miglia staat. De eerste Mille Miglia startte op 26 maart 1927 en telde 77 deelnemers.
Sinds dat moment werd de race jaarlijks verreden, met een onderbreking gedurende de oorlogsjaren. De race trok beroemde autocoureurs aan en enorm veel publiek. De race, die gewoon over de openbare wegen werd gereden, werd wel steeds gevaarlijker omdat de auto's door de jaren heen steeds krachtiger en sneller werden. Toen een Ferrari in 1957 in het publiek crashte en 12 doden tot gevolg had werd de race afgeschaft.
In 1982 werd de race weer nieuw leven ingeblazen. Ditmaal niet als snelheidsrace maar als vierdaagse rally voor autos gebouwd tussen 1927 en 1957. De route was in de gouden jaren van de Mille Miglia niet altijd identiek en beschreef een acht waarbij de kruising bij Bologna lag.
De huisige route wijkt iets af van de acht die in de vroegere jaren werd gevolgd maar maakt nog steeds gebruik van veel authentieke wegen.